Om oss

vilka är vi?

Betaniakyrkan i Tollarp är en kristen frikyrka som bygger på gemenskap och vardagliga relationer.Vi träffas varje vecka i hemmen och i söndagens gudstjänst, och en hel del utöver det. Det är vår övertygelse att den kristna tron omfattar hela livet, eftersom Gud har ett genuint intresse för varje del i sin skapelse. Gud älskar hela människan i all hennes komplexitet, och Han vill henne gott! Erfarenheten av Gud är djupt personlig och kan ta sig många olika uttryck, och samtidigt är det i den kristna gemenskapen som vi tillsammans bäst kan förstå Guds kärlek till oss. Gud är kärlek och vill kommunicera med var och en av oss på ett genomgripande sätt. Vi är en lekmannarörelse som vill utgöra en enkel, kreativ och tillgänglig gemenskap. Vi skapar en tillbakalutad, trygg och avslappnad atmosfär där det ges utrymme för en mångfald av människor, gåvor, tankar och idéer.... Betaniakyrkan i Tollarp är en kristen frikyrka som bygger på gemenskap och vardagliga relationer. Vi träffas varje vecka i hemmen och i söndagens gudstjänst, och en hel del utöver det. Det är vår övertygelse att den kristna tron omfattar hela livet, eftersom Gud har ett genuint intresse för varje del i sin skapelse. Gud älskar hela människan i all hennes komplexitet, och Han vill henne gott! Erfarenheten av Gud är djupt personlig och kan ta sig många olika uttryck, och samtidigt är det i den kristna gemenskapen som vi tillsammans bäst kan förstå Guds kärlek till oss. Gud är kärlek och vill kommunicera med var och en av oss på ett genomgripande sätt. Vi är en lekmannarörelse som vill utgöra en enkel, kreativ och tillgänglig gemenskap. Vi skapar en tillbakalutad, trygg och avslappnad atmosfär där det ges utrymme för en mångfald av människor, gåvor, tankar och idéer. En ung hundrafemtioåring! 2011 firade Betaniakyrkan 150 år som kyrka. Mycket har hänt under dessa år, och för den som är intresserad finns en text bevarad som skrevs till församlingens 140-årsfest för ett decennium sedan. Den finns att läsa nedan.
Tollarps Frikyrkoförsamling 140 år Text: Eric Hansson (1915-2006), 2001 Lätt språklig och layoutmässig redigering: Martin Tengblad, 2008
Följande text skrevs av Eric Hansson inför uppmärksammandet av att BK fyllde 140 år (1861-2001). Den ger en oss en bild av församlingens rötter och utveckling fram till år 2000. Då och då i texten refereras till ”nutid” vilket alltså är detsamma som året 2001, då texten skrevs (red.)


Den baptistiska väckelsen ”föddes” i Kristianstadsbygden 1857 och det året döptes på olika platser i bygden ca 400 människor. Detta skedde som en följd av konventikelplakatets upphörande den kyrkliga förordning som bl. a. förbjöd människor att samlas till bibelläsning, bön, nattvard eller andra former av gudstjänst utan att det fanns med någon ”vigd” präst. Trots detta samlades man i hemlighet i olika grupper, som förökades undan för undan eftersom behovet av att läsa Guds ord var mycket stort i olika delar av landet.
Det dop som förrättades i Venestad vid påskhelgen 1857, då 116 människor under tre dagar döptes, var en av begynnelserna till vad som efter hand skedde i Ullstorp, Kristianstad, Rya och Tollarp.
[Följande två stycken är en senare komplettering, gjord av Eric Hansson, 030806/red] Dopet förrättades av Sven Svensson i den lilla sjö som låg bakom skolan och kallades ”Lilla land”. De nydöpta samlades på tisdagen 12 april 1857 hos Per Mårtensson i Bjärnhult. Därmed drog sig de baptistiskt sinnade dels till Ullstorps baptistförsamling och till Kristianstadsförsamlingen och något år senare till Rya utanför Tollarp där en församling bildades 1861. Men det som skedde i Venestad var inte någon isolerad företeelse bland baptisterna utan delar av den väckelse som drog fram över bygden. I själva Venestad bildades en missionsförsamling 1882, vars förste ordförande var Ola Svensson med predikanten Nils Nilsson i Forshult som föreståndare. Den kom med tiden att hålla möten även på Ovesholm, där grevinnan Louise Hamilton aktivt deltog i verksamheten. I själva Venestad var det urmakare Sven Wehlin med frun Hanna som var de mest verksamma inom föreningen.
Tollarp i sept. 2001. Eric Hansson